For the world to come
ICMF, een parel in het land van de festivals
(Aukelien van Hoytema)
“….Dit festival is een grote aanwinst voor Nederland en verdient alle aandacht en ondersteuning.
Het gebodene kon zich niet alleen meten met het allerbeste wat er op dit gebied in Nederland is te horen, maar heeft ook zonder enige twijfel internationale allure!….. Zulke momenten van pure muzikale vreugde maak je zelden mee.”
– Marco Riaskoff (Oprichter en promotor van de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw)
3 t/m 7 juni , 2020
ICMF , het International Chamber Music Festival van Irina Simon-Renes.
Al een aantal jaren heb ik het voorrecht om de fotografie van het ICMF te verzorgen.
De warmte die uitgaat van het festival, de gezelligheid, en de liefde voor de muziek is elke keer weer bijna tastbaar, en voelt als een warm bad.
Aan mij de taak om dat in beeld te brengen.
De grote motor achter dat alles is de in Roemenië geboren violiste :
Irina Simon-Renes.
Ik kom superlatieven tekort om te beschrijven hoe een bijzonder persoon zij is.
En het allermooiste is, dat ze 'echt' is.
Écht lief, écht warm, écht gezellig, een prachtig mens.
Toen Irina jaren geleden in Wassenaar kwam wonen, was ze zó onder de indruk van het warme welkom door de Wassenaarse bewoners, dat ze graag iets terug wilde doen.
Ze besloot Wassenaar te trakteren op een concert in de Kerk.
Het bleek het begin van een festival wat nu al 11 jaren bestaat en elk jaar weer groter groeit.
Uiteraard kan ze dit niet alleen. Ze vraagt elk jaar de creme-de-la-creme van de klassieke muziekwereld om het festival met haar mee te dragen.
En wie kan nu 'nee' zeggen tegen 5 dagen zeer intensief samen muziek maken op het hoogste niveau.
Er worden nieuwe vriendschappen gesloten, en met name hele mooie muziek gemaakt.
Laten we ook alle vrijwilligers niet vergeten die elk jaar weer meehelpen om alles zo soepel mogelijk te laten verkopen.
Want buiten de concerten om moet er heel veel geregeld worden, dat begrijpt u!
Ze regelen alles, van slaapplekken bij de Wassenaarders thuis, tot heerlijke lunches voor de musici, het verslepen van allerlei materieel voor de concerten. Alles!
Liesbeth Hessels, 'the Godmother' van het eerste uur van het festival, heeft een aantal jaren geleden het stokje overgedragen. Ondertussen hebben ze Annebeth Webb als nieuwe voorzitter.
Wat maakt dit festival dan anders dan alle andere festivals?
Dat is duidelijk: Irina.
Deze Roemeense schone stelt haar huis en hart open voor iedereen, en dan bedoel ik ook écht iedereen.
Ze wil met haar festival zoveel mogelijk mensen bereiken.
Ook die, of eigenlijk JUIST die nooit met klassieke muziek in aanmerking komen.
Of diegene die moeite hebben om zich te verplaatsen naar een concert.
Zo begint ze het festival met een optreden in Senioren Residentie van Ommerenpark.
Ze brengt de muziek bij de mensen, en wat wordt het gewaardeerd!
De allerkleinsten worden ook niet vergeten, want daar ligt uiteraard de basis voor een liefde voor de Klassieke muziek.
Alle kinderen van Wassenaar nodigt ze uit in de grote kerk voor de generale repetitie van de zondagmiddag-voorstelling, die altijd speciaal voor de jeugd is.
400 Kinderen in de grote kerk, het is fan-tas-tisch! U wilt niet weten wat een gezelligheid dat gekakel brengt!
Edwin Rutte heeft tweemaal de kindervoorstelling verzorgd ( Peter en de Wolf en Babar) en als de voorstelling begint, is het stil.... Of nouja, stil genoeg :-)
Het moet wel leuk blijven, en dat is het. De kinderen genoten, en bij afloop kregen de juffen een Knuffel van Ome Willem.
Dit jaar wordt de kindervoorstelling verzorgd door Jazz-zanger / componist Lennaert Roos. Hij schreef " Dobbe en de Draak" een muzikaal verhaal met boek, en wegens groot succes is daar een vervolg op: Drakenkoek.
Een foto impressie van 2019
De fotografie voor het ICMF
Irina vraagt mij elk jaar om weer een pakkende foto te maken voor de flyers en de banners, die door heel Wassenaar hangen de tijd rond het festival.
Dat moet natuurlijk wél een foto zijn die opvalt. Irina wil af van het stoffige imago wat toch een beetje kleeft aan de klassieke muziek.
Het is voor IEDEREEN!
Vorig jaar was het het 10 jarige bestaan van het festival, de foto's moest knallen!
Op de dag van de fotografie was het erg slecht weer, en we hadden eigenlijk in ons hoofd om de foto buiten te doen, op een mooie lokatie in Wassenaar in het bos. Maar het weer was té slecht, we moesten improviseren. Op Pinterest zagen we de leuke foto met ballonnen, dus we waren het eens, er moesten ballonnen komen. Van die hele grote! Na dat te hebben geregeld was het net even droog en stelde ik voor een foto te proberen in de tuin. We liepen naar buiten, Irina in haar rode jurk zonder armen..... en we hoorden 'klik'...
Irina zei; Oh... dat is niet goed.
Wat bleek, we waren buitengesloten! Het slot was in de deur gevallen en daar stonden we dan. Koud!
Enfin, alles is goed gekomen, we zijn opgevangen door de lieve buurvrouw.
We hebben heel veel plezier gehad met het maken, maar ook met het uitzoeken van de foto die uiteindelijk is gebruikt. Een stralende foto van een briljante vrouw. En de foto heeft heel wat hoofden om laten draaien!
Dit jaar is het thema "For the world to come"
Het festival staat in het teken van 'Visie'.
Muziek is vaak gebruikt als instrument in de strijd om de macht. Componisten nemen met hun werk vaak stelling: voor of tegen een oorlog, voor of tegen een vorst, voor of tegen de bestaande orde. Machthebbers gebruiken muziek om hun ideeën kracht bij te zetten. ( Quote uit "
Deze foto van Irina, deze keer vanaf haar rug gezien, staat voor de verbeelding van 'Visie'.
Uitkijkend over een ( Wassenaarse) duintop, waarbij je dat wat achter je ligt, en dat wat nog voor je ligt in een 360 graden beeld tot je beschikking hebt. Een prachtig punt om om juist vanuit daar je visie te vormen.
Het beloofd weer een zeer leerzaam festival te worden.
Laten we hopen dat het Corona - virus onder controle is!
Anders zullen we genoodzaakt zijn het festival naar het najaar te verplaatsen.
De stichting ICMF Wassenaar is in 2010 opgericht met het doel om kamermuziek van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor de bewoners van Wassenaar en omgeving.
Irina simon - renes
Irina Simon-Renes is geboren in Boekarest alwaar ze viool studeerde aan de George Enescu School voor Muziek.
In 1990 verhuisde ze naar Berlijn waar ze haar vioolstudie vervolgde bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas.
Irina Simon-Renes ontving stipendia van de Orkest Academie van de Berlijnse Staatskapelle van 1998 tot 2000.
Vervolgens trad zij bij het Philharmonisches Staatsorchester in Hamburg aan als aanvoerder van de tweede violen. In 2001 werd ze voor het eerst aangesteld als plaatsvervangend aanvoerder van de tweede violen van het prestigieuze Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en heeft de tweede violen geleid bij dit orkest van 2003-2009.
Ze speelt ook regelmatig als gast-concertmeester en als gast-aanvoerder bij orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, het Mahler Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra en het Bayerische Staatsorchester.
In 2013 werd ze lid van het prestigieuze Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado.
Als soliste heeft Irina Simon-Renes vioolconcerten van Berg, Bartok en Beethoven uitgevoerd op belangrijke locaties zoals de Philharmonie in Berlijn. Ook speelde zij Mozart in München met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons.
Sinds ze het Athena Quartet mede heeft opgericht in 1998 heeft kamermuziek een prominente plaats in de agenda van Irina Simon-Renes ingenomen. Ze heeft deelgenomen aan tal van festivals zoals die van Salzburg, Luzern en Rheingau.
Ook was zij een regelmatige gast in de kamermuziekserie van de Beierse Radio.
Een van de hoogtepunten van 2014 was haar optreden op het Prinsengrachtconcert samen met Lisa Batiashvili, Francois Leleux & Friends. Met 700.000 kijkers was dit evenement een van de best bekeken klassieke muziek concerten op de Nederlandse televisie. Irina Simon-Renes is sinds 2010 artistiek leider van het International Chamber Music Festival Wassenaar. In 2012 ontving ze de eerste Wassenaarse Cultuurprijs, mede voor haar inzet voor het werken met en inspireren van kinderen.
Mooie woorden van de Muzikanten:
Kati Raitinen ( Cello ) I think the festival is a unique blend of fine dining, home-cooked meal and herring from the street seller.
Everything is so tasty and enhances each other. Never boring. Makes you reflect and think in new ways. It's really a party to come to the concerts, but you don;t always get what you expect and thats even more wonderful!
The musical and artistic niveau is always very high and the music is brought to you in a very communicative way. Like in any good party, you have fun, you get new ideas, enjoy yourself and feel refreshed!
Karl-Magnus Fredriksson ( Baritone) : I can say in a few words that, the festival it is what it is because of a concentrated ensemble of the highest level, which makes it sound like the greatest music experience.
According to that, Irina ioves so much love and embracing so it is just to enter an amazing world of friendship and music. Maestro Lawrence Renes conduct it in the most beautiful spirit!
Evander Eijsink ( piano) : ICMF, professionele musici, prachtige lokaties en muziek. Voor mij als 'Een warme deken'
Het ICFM Programma van 2020:
Woensdag 3 juni – 11 uur concert in Van Ommerenpark
“Weense klassieke ochtend” met werken van W. A. Mozart, J. Haydn en L. v. Beethoven 40′ (besloten concert)
Donderdag 4 juni – 20 uur Instituut Clingendael
“From the ashes – An hommage to the silenced voices of Theresienstadt”
Erwin Schulhoff 5 Stücke für Streichquartett (1924) 15‘
Viktor Ullman Liederbuch des Hafi 10’ (bew. voor strijkkwartet door Thomas Beijer)
Hans Krasa Passacaglia und Fuge vl, va, vc (1942) 10‘
Pavel Haas Streichquartett no 3 23’
Vrijdag 5 juni – 20 uur Dorpskerk Wassenaar
“The unbreakable spirit – Ludwig van Beethoven 250 jaar“
Ludwig van Beethoven 12 variaties op “See the conqu’ring hero comes” vc, klav 13’
Ludwig van Beethoven “An die Ferne Geliebte” 16′
Friedrich Schiller “Ode an die Freude” – lezing 5’
Ludwig van Beethoven Symphonie no 3 Eroica (bew. Ferdinand Ries)
Zaterdag 6 juni Voorlinden “Nocturne”
rondleiding en concert met Arnold Schönberg’s “Verklärte Nacht”
“Nocturne” met muziek van Arnold Schönberg en visuele ondersteuning van de muziek door de video-kunstenaar Johannes Bosgra.
Zondag 7 juni – 12 uur Kasteel de Wittenburg
Familieconcert met de musical Drakenkoek door Jazz-zanger/ Componist Lennaert Roos
Kinderproject en tentoonstelling “Vrijheid”
Gedurende de festivalweek tentoonstelling van kunstwerken geïnspireerd door Ode an die Freude, ter viering van 75 jaar na het einde van de tweede Wereldoorlog en 250 jaar na de geboorte van Ludwig van Beethoven.
Photographe portrait Yvelines Claudine Grin est portraitiste a Montfort l'Amaury Méré dans les Yvelines 78 et Ile de France
Reactie schrijven